måndag 1 september 2008

Mjukt tunnbröd

Jag behöver ett recept på mjukt tunnbröd. Det ska resultera i ett bröd som går att rulla ihop, så att det blir en lång smörgås.

Polarbröds Njalla är väldigt gott, men bröd som transporteras i frys hur långt som helst är inte speciellt miljövänligt. Nu ska dom äntligen börja skicka brödet på tåg istället, och då behöver man inte ha riktigt så dåligt samvete i alla fall.
Men ändå.
Nu ska jag baka allt bröd själv, så det ska bakas mjuka tunnbröd också. För det äts 2-3 paket sådana i veckan.

Om jag dekonstruerar innehållsförteckingen så kanske jag kan komma nära.

Innehållet är:
Vetemjöl, vatten, socker, vetegluten, sirap, vegetabilisk olja, surdegspulver (råg), salt, bakpulver (hjorthornssalt), jäst, emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av fettsyror, mono- och diglyceriders diacetylvinsyraestrar), mjölbehandlingsmedel (askorbinsyra).

Det som står först i listan är det som det finns mest av. Så det är alltså vetemjöl och vatten. Det borde räcka med sirap, så inget socker alltså. (Man vill ju inte ha för många ingredienser i onödan). Vegetabilisk olja blir väl rapsolja, för det smakar inte så mycket. Surdeg av råg kan man ha i, och en skvätt hjorthornssalt, men att ha jäst också? Hur mycket lyft behöver ett kavlat bröd egentligen?
Emulgeringsmedel och askorbinsyra går automatiskt bort.

Några färdiga recept:
Mjukt tunnbröd från Bohuslän
Mjukt tunnbröd från Gålsjö i Ångermanland
Hembakat tunnbröd, många recept med både mjuka och hårda tunnbröd
Mjukt tunnbröd på menyse.com
Mjukt tunnbröd på ica.se
Mjukt tunnbröd på recept.nu

Inga kommentarer: