tisdag 30 december 2008

Tredje försöket med eget recept

380 ml kallt vatten + 0,5 msk vatten + 1 msk
2 msk mjölkpulver
650 g vetemjöl
1,5 tsk pulverjäst
+ 1,5 tsk salt
+ 1,5 msk olja
Program 2 - Franskbröd och mörkaste skorpan

Jag lade till mjölkpulver för säkerhets skull och ökade mjölmängden med 50 g.
Franskbröd tar lite längre tid på sig att grädda, så förhoppningsvis stämmer ekvationen...

När degen blev knådad såg den torr ut, då hällde jag i 0,5 msk vatten. Sedan kom jag på att jag glömt salt och slängde i det. Och när den började knåda igen så kom jag på att det skulle vara olja också... Jag fick assistera knådningen lite med slickepotten för att degen snurrade liksom bara runt. Det kanske blev för mycket mjöl den här gången?

Efter en stunds knådande såg degen ganska bra ut så jag gjorde något annat. Plötsligt slamrade det väldigt mycket i maskinen.

Formen hade lossnat. Jag klickade dit den igen. Kontrollerade att det fungerade och vände ryggen till. Det hände igen. Antagligen blev det lite för hård deg. Jag hällde i en msk vatten till och fick assistera knådningen för degen snurrade bara runt. Efter det satt formen kvar som den skulle.

När det var en timme kvar av programmet såg brödet bra ut. Det hade jäst jämnt i formen och var runt och snyggt. Maskinen står fortfarande ovanpå diskmaskinen, och den blev återigen igångsatt medan jag väntade på brödet, så det jäser ordentligt.

Men brödet föll ihop igen. Inte lika mycket som tidigare. Det hände precis i början på gräddningen den här gången. Så det hände väl lite senare än de andra gångerna åtminstone.

Jag tycker ändå att jag kommit en bit på vägen. Nästa gång ska jag använda lite mindre jäst och kanske mer salt. Kom just på att vi använder seltin, och det innehåller mindre salt än vanligt salt, så det kan vara en del av problemet. Jag provar riktigt salt istället!

En sammanfattning:
  • mer mjöl i förhållande till vattnet
  • mindre jäst
  • riktigt salt
  • längre program

så kanske jag snart har knäckt gåtan med brödmaskinen som levererar u-formade bröd.

Så här blev det i alla fall.
Fullt ätbart, men inte lika gott som
mitt bröd brukar vara.

måndag 29 december 2008

Teorier och ett lyckat bak

Jag tror att den senaste tidens misslyckande med bakmaskinen har med vattenmängden att göra. Degen är helt enkelt för blöt. Det är nog mjölet som inte tar upp så mycket vatten som förväntas av maskinens tillverkare.

Jag har skippat två av ingredienserna. Mjölkpulver och socker är ju torrvaror och i teorin kan det ha betydelse för konsistensen. Jag tänker inte söta brödet, det behövs inte. Så antingen lägger jag till lika mycket mjöl eller så tar jag bort lite vatten. Funderar också på om jag ska minska mängden jäst. En variabel i taget kanske.

Jag har äntligen lyckats med ett bröd!

Finax Ekologiska Pumpabröd kommer med torrjäst och i enkilosförpacking.
Så här gjorde jag:
3 dl kallt vatten
500g brödmix
1 tsk jäst
Program 2 - franskbröd, 1 kg

När programmet var klart så lät jag brödet stå kvar i uppvärmningsläge för det kändes lite obakat på toppen.
Men när jag tog ut det och skivade det så var det helt ok. Vi åt upp halva till frukost. Så det måste vara godkänt även av resten av familjen.



Mitt första lyckade bak i maskinen.
Synd att det var en mix som fixade det.
Men mixen har inte lika mycket vätska i förhållande
till mjölet och jag börjar misstänka att det är problemet.

lördag 27 december 2008

Mixen nästa offer för brödmarodören

Det nya brödet som jag satte sjönk också ihop. Sambon plockade ur det och skar upp det med en gång och dömde ut det som ogräddat. Jag hade tänkt låta det ligga i maskinen och värmas på eftervärmen... Han visste visst inte heller att man inte kan skära upp varmt bröd.

I alla fall så är brödet U-format. Tröttsamt. Undrar om jag ska välja fransk-programmet istället?

Jag har en brödmix i skafferiet som jag tänkte prova. Får se om det kan fungera.

Morgonens värsta bröd

Frukostbrödet gick inte att äta. Det var degigt och ogräddat inuti. Jag borde ha förstått det när jag stjälpte upp brödet. Det receptet fungerade inte med snabbprogrammet, men det enda receptet jag har till snabbprogrammet innehåller ägg. Och det vill jag inte ha.

Nu provar jag i princip samma bröd en gång till men den här gången kör jag på grundprogrammet.

Vitt bröd 1kg
380 ml kallt vatten
1,5 msk olja
600 g vetemjöl
1,5 tsk salt
1,5 tsk torrjäst
Program 1 - Grundrecept

Snabbgräddat vitt bröd

Nu går bakmaskinen igen. Den här gången på snabbprogrammet, för jag vill ha färskt bröd till frukost om en timme. Det är visst inte alla maskiner som har snabbprogram har jag sett. Men jag har tur som har fått en lyxmodell.

Idag har jag planerat att baka två bröd till, för att Svärfar och Svåger som gav mig maskinen ska få hembakt ikväll. Vi får se hur det går med det.

Brödet från igår gick inte riktigt hem, Barnet åt men inte Sambon. Han är också skeptisk mot ägg i bröd.

Varför är inte måttet som följer med graderat efter de mått som står i alla recept? Nu har jag mätt och vägt ut 380 ml (380g) på mitt mått och gjort ett märke. Jag har en bra digital våg, annars skulle jag inte göra det.


Snabbgräddat vitt bröd 1kg

380 ml vatten, 32-35 grader, jag funderar på om det inte ska vara varmare...
1,5 msk olja
600 g vetemjöl
(2 msk mjölkpulver)
1 tsk salt
(4 tsk socker)
4 tsk torrjäst
Snabbprogrammet

Det som stå i parentes är valfritt. Fast jag vet inte med sockret, alla recept till maskinen innehåller socker, men jag brukar inte använda det i mina vanliga bröd. Jag har i alla fall uteslutit både mjölkpulver och socker den här gången.

Jag brukar inte ha olja i brödet heller, men nu har jag det för jag har en känsla av att det behövs för att få ut brödet ur formen.

Av någon anledning så står det vegetabilisk olja i alla recept till maskinen. Vem skulle få för sig att använda motorolja? Det är kanske en sådan där konstig amerikansk vana för att slippa bli åtalad?

Jag tycker att maskinen är lite slarvig på att blanda. Igår krafsade jag runt i formen med slickepotten för att lossa mjölet som satt i hörnen, nu tänkte jag testa att inte göra det. Men då satt det lite här och där i maskinen som inte blev inblandat. Det ser ut att vara mjöl med olja på. Jag valde först att inte ha olja i, men ångrade mig när jag tänkte på att ta loss brödet ur formen. Så oljan hamnade ovanpå mjölet.

I och för sig så blandar inte snabbprogrammet lika mycket som det andra programmet. Det kan ha lite med saken att göra.

Jag tog ut brödet lite för tidigt när maskinen pep tror jag. Det hade nog varit bra om det stått en stund till i eftervärmen, för när jag stjälpte upp det sjönk brödet ihop på toppen. Inte så snyggt. Det kanske hade haft lite mer stadga om det stått kvar ett tag till. Det ska definintivt inte vara varmare vatten i degen, då hade det blivit större och det hade inte varit bra.

Nu ska jag leta efter hasselnötsbrödrecept.

fredag 26 december 2008

Första bakmaskinsbrödet

Jorå, bakmaskinen fungerar nog. Men inte receptet.

Jag började med ett bröd på 500g för att jag bara hade ett ägg. Men jag ställde in maskinen på ett kilo, vilket jag kom underfund med efter en stund när degen låg på jäsning. Man kan ju inte ge upp på en gång tänkte jag, och min sambo kom precis hem med ett nytt paket ägg. Så jag tänkte att det är lika bra att baka ett stort bröd med en gång när jag ändå håller på. Och så började jag om.

Jag är hemskt skeptisk mot ägg i bröd. Det hör liksom inte hemma där, men eftersom jag aldrig bakat något i maskin tidigare så ville jag prova ett verifierat recept.

Man slänger i en massa grejer i en speciell ordning i formen, stoppar tråget i maskinen, gör dom rätta inställningarna och väntar tre timmar.

Detta är alla dom rätta grejorna i färd med att blandas.


Så här ser displayen ut. Väldigt förvirrande. Kan det inte bara stå något om vad som händer istället? Eller något slags tidslinje i stil med tvättmaskinen?


Det knådas, låter och piper. Jag tror att den blir förvisad till källaren för det var ett väldigt oväsen, och ska man kunna sova när den bakar så...


Och när man tar ut det ur maskinen så ser det ut så här. Maskinen stod ovanpå diskmaskinen, och det kanske blev lite för varmt där under diskningen. Brödet såg jättefint ut ett tag och sedan föll det ihop och bildade en krater.


Inte nog med kratern på toppen. Man får tydligen leva med hålet efter blandaren i botten. Men å andra sidan så kanske det inte gör så mycket.


Så här ser det ut när det är uppskuret. Lite sockerkaka över konsistensen. Vilket gör mig återigen skeptisk mot ägg i bröd. Det är inte min grej helt enkelt.


Franskbröd med tillsats av ägg















































Limpstorlek1 kg750 g500 g
Ingredienser
Ägg21 plus 1 äggula1
Vatten
knäck äggen i måttskålen
och fyll upp till

380 ml290 ml245 ml
Vetemjöl600 g450 g350 g
Salt1½ tsk1½ tsk1 tsk
Socker4 tsk1 msk2 tsk
Olja1½ msk1½ msk1 msk
Torrjäst1½ tsk1½ tsk1 tsk
Program 1 - grundrecept

En väldigt God Jul!

Så här på annandagen har magen fortfarande inte hämtat sig från att först inte få speciellt mycket mat, för att sedan kastas in i övertidsarbete på julafton.
Kylskåpet var fullt med mat till julafton, så att ta sig något till lunch dagarna innan blev ett problem. Man har inte stor lust att handla mer mat när man just gjort av med en tredjedel av månadsmatbudgeten på en dag. Om det ens hade fått plats i kylskåpet...

Men på julafton åt vi gott och blev väldigt mätta. Och igår på juldagen slappade vi omkring och gick i kylskåpet mest hela tiden. Det är så lyxigt att alltid ha något gott i räckhåll. Men det är inget bra sätt att leva i längden. Jag måste ha gått upp några kilon.

Givetvis hade jag bakat bröd till jul, mina ljusa vetebröd. Det har strykande åtgång i det här hushållet. Det ska knådas ordentligt så att det inte blir smuligt, annars är det lögn att smöra det.

Vitt bröd av onyttigaste sorten
6 dl vatten i lämplig temperatur
vetemjöl (gärna special) så det blir en bra deg, har ingen aning om mängden faktiskt, typ två litermått eller så...
salt
en påse torrjäst eller ett paket färsk

Blanda och knåda rejält. Låt jäsa 30 minuter.
Dela degen i två delar och lägg i två smorda formar eller direkt på plåten. Jag gillar formar, men det blir kanske lite snyggare utan.
Låt jäsa i 30 minuter igen.
Grädda i 200 grader i 30 minuter eller tills termometern visar 95-98 grader.
Jag har en känsla av att jag kanske skrivit ner receptet tidigare...

Jag fick en bakmaskin i julklapp!
Kenwood BM250, har inte testat den än, håller på att välja recept, men det kommer... Det var min snälla Svärfar och Svåger som skramlat ihop till den. Så jag får väl baka lite till dom... Den har väldigt många inställningar och program, och man kan välja hur stora bröd det ska bli. Jag är lite skeptisk till formen på formen :). den är kort och hög, men jag gissar att brödet inte blir lika högt som formen, utan att det måste finnas plats för att kunna knåda.
Det blir dessutom hål i brödet efter blandargrunkan, men det är väl något som man får leva med.

Nu håller jag på att ömsom leta recept i bruksanvisningen och ömsom på nätet. Alla recept jag hittat än så länge innehåller massor av olika ingredienser och inget av det som jag har hemma. Många innehåller ägg och det gillar inte jag... Jag kanske kan anpassa ett av mina vanliga recept?

söndag 23 november 2008

Bakmaskin

Jag funderar på att skaffa en bakmaskin. Jag har den med på min önskelista. Har läst en del positiva kommentarer om bakmaskiner, och jag börjar bli lite sugen på att testa. Men jag hör också varningar för att folk tröttnar på formen på brödet. Hm. Spelar formen så stor roll för brödets smak? Kanske.

Runda stora bröd tilltalar lite mer än vanlig rostlimpa. Jag bakar i formar och det är ju lite mindre roligt. Men jag vill inte ha platta bröd...

Men om man inte använder den till allt bröd man gör då? Då kanske det blir roligare.

Menuett på Jula
Kenwood på Elgiganten
Obh Nordica på Elgiganten

Tefal på Tretti

fredag 21 november 2008

Önskeprylar till baket

Det är dags att börja fundera på önskelistor. Har du någon på gång? Lämna en kommentar med en länk. Passa på att bli den förste som kommenterar!
Bakmaskin
För krissituationer. Man vet oftast när brödet är på väg att ta slut, men inte när man hinner baka nytt igen.
En arbetsbänk till i köket
Vi jobbar på det. Men dom rätta platta paketen fanns inte på plats när vi senast hade pengar till det, så vi köpte något annat.
Jäskorg
En till att börja med.
Baguetteplåt
Om jag någonsin kommer att baka baguette, förstås. Men chansen ökar om man har dom coola prylarna.
Knäckebrödsnaggare
Inte så svårt att åstadkomma själv faktiskt, men jag vill baka, inte knåpa. Inte just nu i alla fall. Men jag vill ha den där sorten som fabrikerna har med breda piggar, inte smala stålstickor. Kanske en träbit med handtag och ett gäng blompinnar?
Bundtkakeform
Gärna en ros, slott eller franska liljor. Äh, jag tar en av varje. Nä, det blev dyrt.
Skrädmjöl
Det kostar väldigt mycket i förhållande till annat mjöl. Men jag vill prova det en gång.

onsdag 1 oktober 2008

Det färdiga vardagsbrödet

Målet med det här brödet var att hitta något sätt att baka på vardagarna som inte innebär så mycket väntetid eller arbetsinsats.

400g vetemjöl
1 pkt torkad jäst
1tsk salt
3 dl kallt vatten

Blanda allt på morgonen och ställ det i kylskåpet till efter jobbet. Knåda och lägg i två brödformar, jäs färdigt brödet i rumstemperatur, 30-120 minuter.
Grädda i 200 grader cirka 30 min, eller till innertemperaturen är 97 grader. Mät med ugnstermometer.

lördag 20 september 2008

Crrrrrrrrrrumpets!

Crumpets är brödpannkakor som man äter med smör och eventuellt marmelad eller liknande. Jag gjorde häromdagen, men jag hade inga ringar att steka dom i så dom blev lite platta...

Jag ska skaffa ringar till nästa gång, såg några roliga på Duka senast jag var där som man ska ha till äggen, men dom kommer nog funka till crumpets också.

Nästa gång ska jag blanda smeten i större skål och så ska jag göra riktigt många och frysa in, för dom är nog bättre än plättar på utflykt.

Jag hade som sagt för liten skål, för degen blev nog fyra gånger så stor i jäsningen.

Crumpets
3 dl mjölk blandas med
1 dl vatten och
1 tsk socker
och värms till 45 grader

4 dl mjöl
1 påse torrjäst
1 tsk salt blandas i en stooor bunke och vätskan hälls i.

Rör ihop till en slät smet. Låt jäsa 45 minuter.

Värm en stekpanna till strax under medeltemperatur, ställ ringar i pannan och häll 1,5 cm smet i dom. Stek tills bubblorna spruckit och ytan har stelnat, vänd och stek lite på andra sidan. Lägg på galler så dom svalnar.

Tydligen ska dom vara goda att rosta i brödrosten. Men mina blev så sladdriga att det inte gick. Men som sagt, man ska ha ringar att steka i och det hade inte jag.

onsdag 17 september 2008

Grötbröd

Den här helgen har jag bakat grötbröd.

Det går till så att man kokar gröt till frukost som vanligt, och det som blir över blandar man med mer vatten, salt, mjöl och jäst. Och så jäser man ett tag, bakar ut och jäser ett tag till.

Jag glömde bort att jag hade deg på jäsning, så den var nästa på väg över kanten på bunken när jag hittade den. Men det blev finfina bröd i alla fall.

Jag provade först vetegrynsgröt. Jättegod gröt! Det blev ett stort platt bröd, för jag hade för lite mjöl i degen, men det slukade vi fort som attan.

Sedan testade jag korngrynsgröt, men det gick inte hem alls. Men brödet blev väldans gott. Slängde i lite fint rågmjöl också i degen, så det är väl lite nyttigt i alla fall.

Jag tänker nog fortsätta på den här banan, jag lagar ofta lite för mycket gröt. Mannagrynsgrötbröd blir spännande!

fredag 12 september 2008

Jaha, då har man sabbat ett bröd igen

Jag kom hem i god tid i eftermiddags, tog ut brödet som jag satte i morse. Ställde det i ugnen och drog igång den för att få upp värmen lite kvickt till 30 grader. Satte mig vid datorn och försökte få kontakt med omvärlden.

Glömde bort ugnen.

Resultatet är ett halvgräddat bröd med smält gladpack på och eventuellt en förstörd form.

Det börjar bli dyrt att baka allt bröd själv. Det skulle vara billigare om man kunde sluta experimentera.

Skrädmjöl

Förra fredagen spenderade jag en eftermiddag efter jobbet med att leta efter skrädmjöl. Igår hittade jag det för 52:-. För 1,25 kg.

Så jag köpte veteflingor och kornflingor istället. Jag har längtat länge efter korngrynsgröt, så det ska jag laga i helgen. Det tar 20-30 minuter vad jag kan förstå av texten på paketet, så det är inget man vevar ihop i veckan. Men det är så gott! Kanske jag gör lite extra mycket, och bakar på resterna...
Tänkte sätta en ny deg nu på morgonen av mitt arbetsdagsbröd (kan det kanske heta så?). Ska bara...

onsdag 10 september 2008

Japp, det gick åt

Brödet som jag bakade i måndags gick åt, men det ska vara mer salt i. Så receptet är inte riktigt färdigt.

Jag ha funderat på om man kan göra så här med andra mjölsorter också. Jag skulle gärna ha ett rågbröd också, så man får lite nyttigheter i sig.
I lördags köpte jag stenmalet mjöl på Bondens egen marknad, och det ska bli goda bröd snart. Och nu är kruskaveln diskad så nu kan det bli tunnbröd när som helst.

tisdag 9 september 2008

Mitt nya vardagsbröd

Brödet som jag började på igår morse blev bra, tror jag. Domen faller vid frukosten. Men det blev lite ändringar på vägen.

Här kommer en kronologisk redogörelse för brödet jag gjorde igår.

7.15
1tsk torkad jäst, 1 tsk salt, 5,5 dl vetemjöl, 3 dl kallt vatten blandades med sked i en liten bunke. Plastade in den och ställde den i kylen.

17.45
Plockade ut degen ur kylen och lät den stå på bänken. Noterade att den kanske var lite lös.

18.15
Oljade en brödform och hällde degen i den. Satte formen i ugnen med lampan på (31º).

18.40
Satt framför ugnen och tittade på när det jäste och kunde konstatera att bubblorna sprack, den var för lös. Hällde tillbaks degen i bunken och hällde i två dl mjöl till. Det var nog lite mycket. Jag hade problem att blanda i mjölet för att degen var så seg, så jag använde degkrokarna på vispen för första gången (har haft vispen några år men inte använt degkrokarna).

18.45
Satte jag tillbaks degen i ugnen med lampan på. Länge såg det ut som att jag hade dödat degen, men...

20.45
... hade den dubblat sin storlek, så jag satte på ugnen. 200º

21.15
Var det 95º inuti brödet så jag tog ut det. Det kanske var lite ogräddat?

21.30
Stoppade jag in brödet i ugnen igen i 20 minuter. Sedan lindade jag in det i en handduk över natten.

Så här ska jag baka det nästa gång
1 tsk torkad jäst
1 tsk salt
7 dl vetemjöl (jag ska väga mängden nästa gång för vetemjöl i dl-mått är ganska oexakt)

Blanda och tillsätt 3 dl kallt vatten. Knåda inte, rör bara ihop till en någorlunda jämn deg.
Häll i en smord brödform eller gör något annat kul av degen, till exempel bullar i plåtmuffinsform. Men glöm inte smöra ordentligt...

Ställ det i kylen medan du går på jobbet. När du kommer hem tar du ut brödet ur kylskåpet och låter det stå till sig lite på bänken i en halvtimme tills ugnen blir varm.
Grädda i 200º i c:a 30 min, tills ugnstermometern säger att brödet är 97º inuti.

måndag 8 september 2008

Baka på en måndagmorgon?

Jag inspirerades av de knådfria bröden som jag sett, och fifflade ihop en deg;

5,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk torrjäst
3 dl kallt vatten

Först blandade jag ihop de torra ingredienserna och sedan vattnet. Ingen knådning, men en ganska jämn (nja) degsmetsörja.
Jag har ställt degsmeten i kylskåpet medan jag är på jobbet, så får vi se vad det blir när jag kommer hem.

Jag hoppas att den är metoden ska göra så att det funkar att långjäsa deg mellan arbets- och sovpassen mitt i veckan. På helgen kan man lyxbaka, men i veckan behöver man åstadkomma goda bröd på ett enkelt sätt. Och ett blanda/jäsa/baka/jäsa/grädda-bröd på en vardagskväll känns lite övermäktigt. Om man kan slafsa ihop en deg på morgonen, baka ut när man kommer hem och kanske grädda på kvällen eller morgonen skulle vara perfekt.

Mjuka tunnbröd har jag ännu inte testat. Men det ligger och gnager i min hjärna. Jag kollade in en del fina recept i mina böcker i morse innan resten av hushållet vaknade. Jag kanske inte ska experimentera?

söndag 7 september 2008

Det senaset baket

Jag trodde att mjuka tunnbröd skulle bli helgens bak, men det blev det inte. Istället satte jag igång med Pain de Martins vetebröd. Läs alltid recepten innan du startar!

Det gjorde inte jag.

Så istället för gott bröd på lördagen sitter jag nu här på söndagen och väntar på att brödet ska svalna. Hade missat att det tog ungefär tre dagar att baka... Och i mitt kök var det lite för kallt för surdegen den här helgen. Räddningen var lampan i ugnen, om jag sätter på den och stoppar in degen så blir det 30 grader därinnne. Lite för varmt, men man kan stänga av lampan efter ett tag, så håller ugnen kvar värmen väldigt länge.

I alla fall följde jag receptet noga, i fredags började jag och imorse var det dags att grädda bröden. Äntligen!

Men. Jag glömde att sätta igång pipfunktionen på termometern, så när jag tyckte att brödet hade varit inne lite väl länge så var det 100 grader i mitten av brödet. Hoppas att det blev bra i alla fall, för det har varit mycket arbete med det brödet.

Nu har jag letat upp ett av mina 15 år gamla recept på surdegsbröd, och det funkade bra på den tiden. Men å andra sidan så hade jag en surdeg med mer fjong.

Jag ska baka mjuka tunnbröd snart. Jag har jagat runt hela stan efter en kruskavel, och hittade den enda på Bikupan. Jag trodde att jag skulle bli tvungen att köpa en kruskavel på leksaksaffären. Micki eller Brio tillverkar små barnvarianter och det kan ju duga i nödfall.

Hoppas jag får tid över till ett bak idag!

fredag 5 september 2008

Jag ska baka allt bröd själv

Mitt mål är att med en ganska liten insats baka allt brödet som vi äter.

Än så länge köper vi en del, knäckebröd och mjuka tunnbröd till exempel. Och det är en hel del specialbröd som jag inte tänkt på. Korvbröd, Hamburgerbröd, Tortilla etc.

Och insatsen är lite för stor för tillfället, men inspirationen flödar.
Jag har funderingar på en bakmaskin. Till de dagar då inspirationen inte flödar. Och för att det är svårt att få till ett bak när man håller på med livspusslet. Bakningen är hänvisad till helgerna helt enkelt, och då är det mycket annat som ska ordnas också...

Idén kom av att jag stod på affären för femtielfte gången och valde vilket bröd jag tyckte minst illa om. Affärerna har så tråkiga bröd. Allt är likriktat. Men våra affärer i närheten har i alla fall stora bakavdelningar, och det som den ene inte har, har ofta den andre. Och så finns det en ekologisk butik inte allt för långt bort.

Mitt eget bröd tenderar också till att vara lite likriktat, så nu ska jag gå utanför mina egna kunskaper och prova nya saker. Därför experimenterar jag med surdeg och mjukt tunnbröd för tillfället.

Jag har inte slutat köpa bröd, det kommer jag kanske inte att göra. Men efter att ha ätit på samma köpelimpa i en vecka utan att det förändrats alls så blir man lite rädd för vad det är man stoppar i sig.

torsdag 4 september 2008

Mjukt tunnbröd - experiment 1

Nu ska det bakas tunnbröd. Så här tänkte jag försöka baka:

6 dl mjölk (för att maskinen inte klarar mer)
2 dl sirap
1 msk rapsolja
1 krm salt
0,5 dl rågsur
1 msk hjorthornssalt
vetemjöl, så det blir en deg

Det ska tydligen vara mycket sirap i tunnbröd, men det är väl därför det är så gott. De flesta recepten görs på mjölk eller fil, och ofta olika sorters mjöl och dessutom i enorma mängder. Men å andra sidan vill man väl göra mycket när man ändå håller på, och brödet går ju att frysa.

Morgonens övningar

Vaknade tidigt och funderade på om det skulle bakas något bakpulverbröd till frukost. Men det blev microtinad kubb istället.

Matade surdegarna och ställde rågsuren i kylskåpet. Vetesuren får stå framme, för snart ska jag börja baka Martins vetebröd. Det ser väldigt spännande ut.

Mjuka tunnbröd ligger också väldigt långt fram i tanken. Jag funderar över vilka förhållanden ingredienserna ska ha. Jag är inte där än. Hoppas få lite tid över idag för att fundera på det.

onsdag 3 september 2008

Spännande mjöl

Skrädmjöl! Blötlagd havre som rostas och mals. Det vill jag prova! Jag ska kolla på de lokala mataffärerna om de kan ta in det. Det är bra att Saltå Kvarn har så stort utbud, de levererar visst till nästan alla butiker i stan.

Så finns det ett vetemjöl som heter Manitoba Cream som bagarna tydligen ska använda. Hm. Själv använder jag ett ekologiskt vetemjöl från Råbocka Kvarn, säden heter Dacke har jag hört från han som odlar det.

Croissanter

Just nu ligger det 6 croissanter i ugnen och gräddas. Mmm, gottis. Och så väldigt enkelt, ta ut degen, sätt på ugnen, rulla degen. Skjuts in i ugnen!

I alla fall om man köper croissantdeg på burk. Det är den enda sortens croissant som kommer i närheten av de franska. Fast jag har inte testat att göra degen själv någon gång.

Jag var på språkresa i Frankrike en gång och sista kvällen stannade gänget uppe hela natten på stranden och lekte lekar och myste ihop. Det var varmt och väldigt trevligt att alla fick vara med och inte bara "inneklicken". Fast vi övriga var väl som vanligt lite i periferin... Men i alla fall så hade jag sällskap på vägen hem av en kompis och vi gick förbi ett Boulangerie vid femsnåret på morgonen.

Vilka dofter! Jag köpte croissanter med choklad i som precis svalnat till perfekt temperatur. Vi åt dom utanför och var tvugna att gå in två gånger till.

Jag borde ha köpt färskt bröd åt familjen. Dom var inte glada när jag kom. Men å andra sidan åkte jag hem två timmar senare. Men dom bullarna har jag inte glömt.

Jag gjorde egna med köpedeg och Nutella när vi fick 30 gäster för några år sedan. Och dom är omtalade i grannskapet fortfarande. Jag delar gärna med mig av receptet, men jag har märkt att dom mister lite av sin glans när jag avslöjar hemligheten.

Men så här går det till: Gå till närmsta butik och inhandla en burk Nutella. Irra omkring och leta efter croissantdeg ett tag och när du hittar det i kyldisken (ofta i närheten av köttet konstigt nog) så köper du ungefär dubbelt så många som du tror att du behöver.
Hemma igen sätter du på ugnen och låter degen stå på diskbänken en liten stund.
Rulla ut degen och dela enligt markeringarna, lägg en klick Nutella på varje bit och rulla ihop. Vill du ha mindre bullar kan du dela dom en gång innan själva klickandet och rullandet. Grädda enligt anvisningarna på förpackningen.

Garanterad tillfredställelse! Men vänta lite med att smaka på bullarna, Nutellan är varm.

Upptäckte idag att någon nitisk städare har kastat mina evighetsplåtpapper som jag inhandlade på marknad för tre år sedan. Jag hittade bara en stackare när jag skulle baka ut croissanterna. Så antingen får jag vänta i 5 månader på att köpa nya eller köpa till överpris på mataffären. Konstigt nog har jag för mig att jag köpte fem stycken för tre år sedan, jag har bara använt tre, så det borde betyda att det finns två kvar någonstans. Men jag hittar dom inte. Dags att städa skåpet över kylskåpet.

Nu är croissanterna klara, och jag ska väcka resten av hushållet.

tisdag 2 september 2008

Mala eget mjöl?

Jag har funderingar på att mala mitt eget mjöl. Och bönder finns det gott om på arbetsplatsen, så råvara ska jag nog kunna skaffa fram. Men 9 kvm kök ger inte mycket plats till mjölkvarnar... Det är ett under att jag ens orkar baka ibland i det lilla röriga köket.

I alla fall finns det KitchenAid kvarntillbehör!

På alternativ.nu diskuteras det om att bli brödambassadör. Nä, det får nog räckamed det lokalproducerade mjölet från ekologiska butiken...

Ny surdeg

Skulle mata rågsurdegen i morse och tog undan en bit i en annan burk. Rågsuren har fått flytta till en glasburk nu, för att ha den i en yoghurtburk är att utmana ödet. Den kan bli spilld eller kastad av nitiska städare...

Den lilla biten blandade jag med 1 dl vatten och 1.5 dl vetemjöl för att se om jag kan få mig en vetesurdeg. Jag läste på Pain de Martin om hans experiment med olika sätt att göra vetesur och den som gjordes med lite rågsur i botten hade rest sig fortast. Och jag är inte en person med hur mycket tålamod som helst...

Mitt ungefärliga vetebröd

Ljust vetebröd är egentligen ingen konst. Jag följer inte recept utan kastar i vad jag råkar ha i skafferiet. Ibland blir det några andra mjölsorter eller gryn av olika slag.

Min Kitchen Aid är snyggare än den är praktisk, men på grund av sitt utseende får den stå framme i mitt minimala kök. Trots att den totala arbetsytan i köket är 0,9 kvm. Men den tar bara ungefär 6 dl degvätska. Sen börjar degen krypa upp i maskineriet. Specifikationen säger att den ska klara en liter, men det gör den i alla fall inte när man bakar.

Så baket börjar med 6 dl vätska. Oftast vatten. Ibland mjölk, ibland en blandning av vatten och mjölk. Eller det som står i kylskåpet som kan användas, som kesella, creme fraiche, grädde, fil etc.
Ett paket jäst, oftast torkad i mitt fall för att jag trivs med att kunna ha jäst hemma jämt utan att behöva kasta varannan vecka.
Vetemjöl är viktigt, minst 8 dl om man blandar med andra grejor i skåpet. Jag tror att jag brukar använda 2 - 2,5 liter mjöl.
Olja kan man ha i om man vill. Förr trodde jag att det var oljan som gjorde så att brödet inte smulade, men det är inte sant, det är knådningen som gör det.
Salt är viktigt. Annars blir det liksom inte lika gott. En nypa eller två.
Annat som är kul är solroskärnor, sesamfrön, vallmofrön, mjölkpulver om det råkar stå i skafferiet. Har funderat på att prova med majsmjöl någon gång, det blir nog en annan sorts bröd då.

Knåda i maskin. Jag har inte lyckats knåda för länge än. Jäs degen i 30 minuter, baka ut och jäs 30 minuter till. Grädda i 200º i c:a 30 min, tills ugnstermometern säger att brödet är 98º inuti.

Jag misstänker att man kan jäsa degen längre i kylskåpet om man vill, använd kallt vatten i så fall och baka ut med en gång, ställ det sedan över natten i kylskåpet så att det inte går för fort. Jag har inte testat det än, det kanske jag borde.

Tortillabröd

Okej, jag insåg inte hur mycket som egentligen är bröd när jag bestämde mig för att baka allt bröd själv. Hittade just ett recept på Tortilla. Så det måste jag ju prova.

Tänkte jag igenom det här beslutet ordentligt när jag kom på att köpebröden var tråkiga? Nej, det kan jag inte påstå. Det var mer en impuls när jag stod på Coop och försökte välja ett bröd att äta. Och jag var inte sugen på något av dem den gången heller. Det är länge sedan jag var sugen på något av bröden i affären,så jag insåg att något måste ändras.

Sagt och gjort. Jag bakar inte riktigt allt bröd än, det går åt mycket tunnbröd här, och det köps än så länge. Jag vill komma så nära som möjligt till favoriten Njalla innan jag slutar köpa det.

Vilka bröd använder vi egentligen?
Till frukost så ska det vara något som det går att lägga en grönsak på. Ofta har vi bara smör på brödet, så det kräver att brödet är gott.
Tunnbrödet följer med i matsäcken varje dag. Gärna med leverpastej eller Gudbrandsdalens Mesost.
Ibland har vi lite baguette till middagen.
Och så blir det lite korvbröd och hamburgerbröd emellanåt.
Knäckebröd händer det att vi äter också. Ibland används det som müsli.
Ja, och så äter vi taco ibland med tortillabröd, så då får jag väl ordna det med.

måndag 1 september 2008

Mjukt tunnbröd

Jag behöver ett recept på mjukt tunnbröd. Det ska resultera i ett bröd som går att rulla ihop, så att det blir en lång smörgås.

Polarbröds Njalla är väldigt gott, men bröd som transporteras i frys hur långt som helst är inte speciellt miljövänligt. Nu ska dom äntligen börja skicka brödet på tåg istället, och då behöver man inte ha riktigt så dåligt samvete i alla fall.
Men ändå.
Nu ska jag baka allt bröd själv, så det ska bakas mjuka tunnbröd också. För det äts 2-3 paket sådana i veckan.

Om jag dekonstruerar innehållsförteckingen så kanske jag kan komma nära.

Innehållet är:
Vetemjöl, vatten, socker, vetegluten, sirap, vegetabilisk olja, surdegspulver (råg), salt, bakpulver (hjorthornssalt), jäst, emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av fettsyror, mono- och diglyceriders diacetylvinsyraestrar), mjölbehandlingsmedel (askorbinsyra).

Det som står först i listan är det som det finns mest av. Så det är alltså vetemjöl och vatten. Det borde räcka med sirap, så inget socker alltså. (Man vill ju inte ha för många ingredienser i onödan). Vegetabilisk olja blir väl rapsolja, för det smakar inte så mycket. Surdeg av råg kan man ha i, och en skvätt hjorthornssalt, men att ha jäst också? Hur mycket lyft behöver ett kavlat bröd egentligen?
Emulgeringsmedel och askorbinsyra går automatiskt bort.

Några färdiga recept:
Mjukt tunnbröd från Bohuslän
Mjukt tunnbröd från Gålsjö i Ångermanland
Hembakat tunnbröd, många recept med både mjuka och hårda tunnbröd
Mjukt tunnbröd på menyse.com
Mjukt tunnbröd på ica.se
Mjukt tunnbröd på recept.nu

Dom äter det

Faktiskt går surdegsbrödet åt därhemma. Men själv tycker jag att det är lite för surt, trots att jag hällde i en skvätt sirap i degen.

Brödet är som mina bröd brukar vara, inte så stora bubblor och ganska smuligt.

Tittade idag på Expressens startsida och där var det en länk till veckobak. Jippi, tänkte jag. Men det var en ganska tråkig sida, jag vill gärna ha en inspirerande text och inte bara några recept som någon klickat ihop.
Fänkålsknutar tänker jag inte göra. Inte så intresserad av fänkålsfrö, det var nog en skräckupplevelse på dagis som orsakade det, för jag tänker ofta på dagis när jag känner smaken, och jag gillar det inte.
Hasselnötsbröd är en favvo. Brukade köpa det i ett bageri på Möllevången i Malmö förr. Men nu finns det allergier i huset man får ta hänsyn till, så kanske om man rostar hasselnötterna först.
Hönökaka skulle definitivt gå åt.
Karingobröd verkar vara mitt vanliga vetebrödrecept som jag ska skriva ner någon gång.
Karljohansbröd. Nej. Inte svamp.

BTW så måste jag baka snart igen. Paulùns "det perfekta brödet" har blivit gammalt och tråkigt och surdegslimpan är lite tjatig. Det perfekta brödet är helt ok. Jag har bakat det två gånger, men jag gillar inte att degen inte är tillräckligt stor för mina brödformar så skivorna blir för små. Man luras att äta fler mackor.
Så det kanske ska bakas ikväll.

fredag 29 augusti 2008

OK, nu börjar det här då...

Ett patetiskt första inlägg i bloggen för att börja någonstans. Jag tänkte att jag helt enkelt bara skulle logga det jag gör i köket nu när jag bestämt mig för att baka allt bröd själv.

För min egen skull. Jag har nämligen en förmåga att göra om misstag. Flera gånger.

Igår bakade jag färdigt ett surdegsbröd för första gången. Som går att äta alltså, jag har bakat surdegsbröd tidigare. Men hade ingen större lust att smaka på bröden...

Det var en rågsurdeg som jag satte för två veckor sedan i en odiskad yoghurtburk. Jag tänkte att yoghurten skulle hjälpa till att skapa chyssta bakterier. Jag matade den med rågmjöl enligt traditionerna, och i torsdags kväll satte jag första degen. 6 dl ljummet vatten och 4 dl rågmjöl.

Igår morse (fredag) blandade jag i ekologiskt vetemjöl. Jag har ingen aning om hur mycket för jag gjorde som jag brukar, jag hällde tills jag tyckte att degen var lagom... På eftermiddagen, typ 6-7 timmar senare knådade jag degen igen,och la till ännu mer vetemjöl för degen var lite väl klibbig.

Det fick jäsa i ugnen med lampan på (den höjer temperaturen några grader) i två-tre timmar och sedan satte jag ugnen på 250 grader. Det tog ungefär en timme innan innertemperaturen blev 98 grader. Ugnstermometer som tjuter när den når inställd temperatur är väldigt bra att ha!